Gegratineerde Bloemkool

Gegratineerde Bloemkool

Gegratineerde bloemkool is een heerlijke variant met deze oeerhollandse groente.

Eigenlijk een bijgerecht, waarbij je eventueel nog een stukje vlees kunt toevoegen, en gekookte of gebakken aardappelen erg lekker zijn.

Recept Gegratineerde bloemkool

Gegratineerde bloemkool kan je echter ook als hoofdgerecht gebruiken, bijvoorbeeld als je vegetrisch wilt eten.

Wil je toch andere gerechten bij de gegratineerde bloemkool voegen, en toch ook vegetarisch eten, kan je naast aardappelen ook een pastasoort toevoegen, of een pastasalade.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword bloemkool
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 200 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kleine bloemkool, in roosjes gesneden
  • 1 Sjalotje of lente-ui
  • 3 Eetlepels Room
  • 100 Gram Geraspte oude kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

  2. De bloemkoolroosjes wassen, in tien minuten beetgaar koken, en goed laten uitlekken, waarbij je 75 tot 100 milliliter kookvocht opvangt

  3. Voeg de helft van de geraspte kaas bij het kookvocht, verwarm het kookvocht met de geraspte kaas en de room in een pan, en roer deze goed door, zodat een gladde kaassaus ontstaat.

    Breng de saus op smaak met peper en zout.

  4. Snij de sjalot of lenteui in ringen.

  5. Verdeel de bloemkoolroosjes in een overschaal, verdeel de uiringen over de bloemkool, en giet de kaassaus over de bloemkool.

    Garneer de rest van de geraspte kaas over de bovenkant van de bloemkool.

  6. Plaats de ovenschotel in de oven, en bak deze in de oven voor ongeveer 10 a 15 minuten, totdat de kaas gesmolten is.

Opmerkingen – Tips

Als je alleen grote bloemkool kunt vinden, kan je ook de helft nemen. De andere helft kan je rustig wat langer bewaren in de koelkast.

Welke kaassoort je voor dit recept gebruikt is geheel afhankelijk van smaak, maar oude kaas is vaak het lekkerste.

Eventueel kan je dit recept voor gegratineerde bloemkool uitbreiden, natuurlijk naar smaak, met een beetje verse knoflook, of als je het wat pittiger wilt, met wat cayennepeper in plaats van de gewone peper.

Verse tijm, natuurlijk fijngehakt, geeft nog een beetje meer smaak, en maakt het geheel wat minder bloemkoolachtig.

Als kaassoort, in plaats van oude Hollandse kaas, is ook de Parmesaanse kaas er lekker.

 

Deel ons op social media