Hollandse ovenschotel met bloemkool

Hollandse ovenschotel met bloemkool

Hollandse ovenschotel met bloemkool, een gerecht dat bestaat uit laagjes van bloemkool, aardappelen, gehakt en kaas, dat in de oven wordt gebakken tot het mooi bruin en knapperig is.

Het is dus echt een hollands gerecht wat je een keer moet uitproberen als je het nog nooit gegeten heb. En laten we het zo zeggen, dit is ietwat anders dan gekookte bloemkool met gekookte aardappelen.

Hieronder volgt een recept voor een Hollandse ovenschotel met bloemkool.

Recept bloemkoolsmaak uit de oven

Een heerlijk gerecht.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Hollandse ovenschotel met bloemkool
Voorbereidingstijd 16 minuten
Kooktijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 434 kcal

Ingrediënten

  • 1 Bloemkool
  • 1 Kilo aardappelen
  • 500 Gram gehakt
  • 1 Ui fijngesneden
  • 2 Knoflookteentjes fijngehakt
  • 1 Theelepel Paprikapoeder
  • 1 Theelepel Kerriepoeder
  • 1 Blikje Tomatenpuree 70 gram
  • 150 Milliliter Bouillon
  • 200 Gram Geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes.
  3. Kook de aardappelschijfjes in ruim water met zout in 10 minuten gaar en giet ze af.
  4. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in 10 minuten beetgaar.
  5. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook totdat de ui glazig is.
  6. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  7. Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder, tomatenpuree, bouillon, zout en peper toe aan het gehakt en roer alles goed door elkaar.
  8. Laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
  9. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg hierin een laagje aardappelschijfjes.
  10. Verdeel hierover de bloemkoolroosjes en giet het gehaktmengsel erover.
  11. Bedek het geheel met een laagje geraspte kaas.
  12. Herhaal deze stappen totdat alle ingrediënten op zijn, eindig met een laagje kaas.
  13. Bak de ovenschotel in ongeveer 30-35 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.
  14. Serveer de Hollandse ovenschotel met bloemkool direct uit de oven en geniet van dit heerlijke gerecht.
Deel ons op social media