Bloemkool Invriezen

Bloemkool Invriezen

Bloemkool invriezen is heel goed mogelijk.

Het werd in het verleden wel vaker gedaan, bijvoorbeeld om een voorraad in de vriezer te hebben, en omdat er niet in ieder seizoen verse bloemkool in de supermarkt of bij de groenteboer werd aangeboden.

Tegenwoordig kun je echter in ieder seizoen van deze groentesoort genieten, en wordt de bloemkool, als er geen verse van Nederlandse grond beschikbaar is, uit andere landen geïmporteerd.

Maar laten we eerst eens vertellen hoe je de verse bloemkool het beste kunt bewaren.

[wp_ad_camp_3]

Houdbaarheid en bewaartips

Een hele bloemkool kun je rustig enkele dagen in de koelkast bewaren.

Laat vooral het blad en de stellen aan de kool zitten. Als je dat doet, kun je de bloemkool zelfs wel een week bewaren in de koelkast. Ook kun je als bewaarplek een koele kelder gebruiken. Ook daar tot wel een week, mits je dan weer de bladeren en stelen laat zitten.

Gekookte bloemkool kun je slechts 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld om de bloemkoolroosjes op te bakken of te verwerken in een bloemkoolsalade.

We lezen op sommige sites de tips dat je verse bloemkool het beste kunt bewaren in een plastic zak of gewikkeld in huishoudfolie.

Onze tip, doe dat vooral niet. Want de houdbaarheid gaat sterk naar beneden. Verpakte groente in plastic zakken of in huishoudfolie gaat broeien, zelfs in de koelkast.

De bloemkool zal vocht ademen en dat vocht gaat in het plastic zitten. Juist krijg je daardoor zwarte of bruine plekken op dat gedeelte dat je het liefste wit wilt houden.

Plaats de bloemkool met de steel naar beneden in een schone groentelade. En zorg ervoor dat de groentelade droog blijft. En leg er niets boven op, want ook dan kan vocht de kool aantasten.

Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen is heel makkelijk.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword bloemkool invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 1 minuut
Totale Tijd 4 minuten
Geschikt voor 1 Portie

Ingrediënten

  • 1 Grote bloemkool
  • Water
  • Snufje zout

Bereiding

  1. Maak de groente eerst goed schoon, en verdeel de bloemkool in roosjes. Eigenlijk net alsof je de bloemkool wilt gaan koken.

    Echter, voor de bloemkool invriezen is het voldoende om de groente kort te blancheren, voeg wel wat zout toe aan het water.

  2. Zodra het water kookt, de bloemkoolroosjes toevoegen, en niet langer dan één minuut laten koken. Dus niet de roosjes in het water doen en dan pas de pan met water op het vuur zetten.

  3. Na het blancheren even afspoelen onder koud water, en goed laten uitlekken, in een diepvrieszakje doen, of in een diepvriesbakje, de datum er op zetten en in de diepvries doen.

    De datum voorkomt dat je te oude groente uit de diepvries gebruikt, want echt langer dan een jaar moet je de bloemkool niet in de vriezer laten liggen. Dat is wel een beetje afhankelijk van hoe laag de temperaturen zijn in de diepvries.

Opmerkingen – Tips

Ga je bloemkool invriezen in een diepvriesvak, dan is de groente normaliter niet echt langer houdbaar dan een maand tot 6 weken. Ook dat heeft weer met de temperatuur te maken, die in een echte diepvries lager is.

Datzelfde is overigens ook van toepassing, als je in de supermarkt bloemkool koopt uit de vriezer. Deze voorverpakte diepvries bloemkool is maximaal 6 maanden houdbaar. Let dus altijd op de houdbaarheidsdatum als je deze diepvriesgroente koopt.

Het komt eigenlijk op hetzelfde neer als zelf bloemkool invriezen, het is alleen een stuk gemakkelijker, omdat je zelf niet veel hoeft te doen.

Maar ook bij ingevroren bloemkool, moiet je wel de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten houden, want ook al is de groente ingevroren, het kan wel degelijk bederven.

Let ook op zakken die kapot zijn. Gooi die liever weg, want in dat geval kan de groente sneller bederven.

Wecken

Een methode die de laatste jaren in populariteit toeneemt, is het wecken van bloemkool.

Hierbij moet de glazen pot waarin je de groente gaat wecken natuurlijk erg goed schoon gemaakt worden. Eigenlijk moeten deze potten gesteriliseerd worden.

Daarna blancheer je de bloemkoolroosjes weer, met dien verstande dat je ze ietwat langer moet blancheren. Een minuut of vijf. Doe bij het kokende water een lepel azijn.

Nu kun de potten vullen met bloemkoolroosjes en tot de rand vullen tot een halve centimeter onder de rand met kokend water of het nog kokende kookvocht.

Sluit nu de weckpotten met inmaakring en klam.

De potten nog wecken in een inmaakketel of weckpan gedurende 90 minuten. Het moet gedurende deze periode koken!

Op deze manier ingemaakte bloemkool hoef je voor het eten nog maar 10 minuten te koken.

Deel ons op social media