Bloemkoolsaus

Saus

Alhoewel bloemkool tegenwoordig vaak gewoon gekookt gegeten wordt, of in andere recepten wordt gebruikt, is bloemkool met een saus, eigenlijk typisch Nederlands.

Bloemkool klaar maken met een sausje is eigenlijk heel erg gemakkelijk.

Daarvoor kan je natuurlijk kant en klare sauzen nemen, zo is bloemkool erg lekker met knoflooksaus, of de poeders waar je nog wat water of dergelijke aan toe moet voegen.

Bloemkool met een saus

De saus kan je ook heel simpel zelf maken.

Voor een klassieke bloemkoolsaus heb je nodig

  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 3 deciliter kookvocht, waar de bloemkool in werd gekookt, of melk
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Natuurlijk eerst de bloemkool schoonmaken, in roosjes verdelen, en koken.

Smelt de boter in een pan, en roer hier de bloem doorheen. Maak het goed warm, en haal het mengsel dan van het vuur.

Kookvocht of melk toevoegen, en goed doorroeren, zodat het mengsel glad wordt.

Zet de pan weer op het vuur, en laat het warm worden. Wel af en toe even doorroeren, zodat er geen klonten ontstaan.

Je kunt de saus nog spannender maken door het toevoegen van kruiden, geheel afhankelijk van je eigen smaak.

Ook kan je aan de saus wat kaas toevoegen, waarbij je normaal gesproken een Nederlandse kaassoort gebruikt.

andere sauzen

Naast deze traditionele bloemkoolsaus, zijn er natuurlijk nog verschillende andere sauzen mogelijk.

Bovendien kan je de bloemkool op verschillende manieren klaarmaken, bijvoorbeeld rauw in een salade, of gefrituurd, waardoor er ook weer nieuwe combinaties mogelijk zijn om er een saus bij te serveren.

Het lekkerste vinden echter de meeste mensen de bloemkool met een kaassaus, of gebruikt in een salade met een simpele kruidendressing, waarbij het je natuurlijk geheel vrij staat om zelf de kruiden voor de dressing uit te zoeken.

Overigens is het wel net zo lekker, als je een bloemkoolsalade gaat maken, bijvoorbeeld met tomaten, om de bloemkoolroosjes even 5 minuten te koken.

Deel ons op social media