Bloemkool met kaassaus en worst kun je het recept voor bloemkool noemen dat dichtbij de oorspronkelijke manier van bloemkool koken komt. Nog niet eens zo lang gelden kregen we met ons allen immers alleen deze groente te eten met gekookte aardappelen en een sausje.
Misschien kun je die originele saus niet lekker vinden, daarom het recept toch enigszins aangepast. Dit recept wordt dan ook gemaakt met een kaassaus, en Hollandser kan het eigenlijk niet.
Bloemkool met kaassaus en worst
Dit recept voor Bloemkool met kaassaus en worst, smaakt heerlijk met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Ingrediënten
- 1 Bloemkool
- 50 Gram Boter
- 60 Gram Bloem
- 500 Milliliter Melk
- 150 Gram Geraspte kaas
- Snufje Nootmuskaat
- 4 Braadworstjes
- 1 Gesnipperd Sjalotje
Bereiding
-
Maak de bloemkool schoon en verdeel de bloemkool in kleinere roosjes.
Kook de bloemkoolroosjes in wat water zonder zout.
-
Giet de bloemkoolroosjes af, maar vang de heft van het kookvocht op.
-
Smelt de 50 gram boter in een, en voeg al roerend de helft van het kookvocht toe. Voeg nu de melk toe, en laat deze saus al roerende wat dikker worden.
Zet het vuur op de laagste stand en roer de kaas door de saus. Breng de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.
-
Bak de braadworst in wat boter mooi bruin en gaar. Voeg na de eerste minuten bakken het gesnipperde sjalotje toe. De worsten moeten ongeveer 10 minuten onder regelmatig omdraaien bakken.
-
Haal de worst uit de pan, en doe bij de jus en het aanbrandsel wat water. Roer het aanbaksel los. Laat de jus indikken en voeg een extra klontje boter toe.
-
Zeef de jus boven een schaal of kom.
-
Doe op ieder bord wat bloemkoolroosjes en schep er de kaassaus over. Leg naast de bloemkool een braadworst.