Bloemkoolsalade is een frisse variant op de normale manier om bloemkool te koken, en kan gemaakt worden naar eigen smaak.
De bloemkool kan rauw gebruikt worden in de bloemkoolsalade, maar als dat iets te hard is voor je, kan je de bloemkoolroosjes ook eerst vijf a tien minuten laten koken.

Recept bloemkoolsalade met tomaten
Belangrijk is bij bloemkoolsalade overigens wel de herkomst van de bloemkool, bij voorkeur natuurlijk uit Nederland, en bij voorkeur niet uit landen die bekend staan om de sterk geurende bloemkolen.
Dus goed opletten op de herkomst, en anders er naar vragen bij de groentenboer of supermarkt.
Ingrediënten
- 300 Gram Bloemkool in roosjes gesneden
- 2 Grote tomaten
- 6 Eetlepels Goede olijfolie
- 2 Eetlepels Azijn of vers citroensap
- Mespuntjes Mosterd
- Zout en peper naar smaak
- 30 Gram Gehakte peterselie
Bereiding
De bloemkoolroosjes wassen, eventueel 5 a 10 minuten koken, en goed laten uitlekken.
De tomaten wassen, drogen, en in kleine partjes snijden.
Bloemkoolroosjes en de tomaatpartjes door elkaar mengen.
Olie, azijn of citroensap, beetje zout en peper, en de gehakte peterselie goed mengen, en door de bloemkoolsalade mengen.
De salade is nog lekkerder als je de salade even in de koelkast laat rusten
Opmerkingen - Tips
Bloemkool-wortelsalade
Ingrediënten
- 200 gram bloemkool in roosjes, en 200 gramklein gesneden worteltjes
- 5 eetlepels zure room
- 1 eetlepel klein gesneden bieslook
- 1 eetlepel citroensap
- zout, peper en een beetje suiker
- handje gehakte peterselie
De bloemkoolroosjes en de wortelstukjes wassen, eventueel 5 a 10 minuten koken, en goed laten uitlekken.
De zure room losroeren, en mengen met citroensap, beetje zout en peper, suiker naar smaak, bieslook en peterselie.
Bloemkoolroosjes en de wortelstukjes door de zure room roeren, of andersom, en de salade even in de koelkast laten staan, zodat de smaken nog duidelijker worden.
In plaats van zure room, kan je ook kwark of Griekse yoghurt gebruiken.
Bijgerechten
Lekker bij een bloemkoolsalade zijn bijvoorbeeld een gehaktbal of een biefstukje, en gebakken aardappelen.
Maar het is ook een perfect bijgerecht, zeker als het heerlijk warm weer weer, en je wilt gaan barbecuen.