Bloemkoolschotel

Bloemkoolschotel

Bloemkoolschotel met aardappelen, prei en gehakt, is een volwaardige, maar erg lekkere maaltijd. Dit gerecht zorgt voor een gezonde maaltijd, die iedereen lekker zal vinden.

Recept bloemkoolschotel

Je kunt overigens voor deze bloemkoolschotel je fantasie de vrije loop laten, en ook andere groenten, zoals spruitjes of wortelen, toevoegen.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword bloemkool
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 98 kcal

Ingrediënten

 • 1 Bloemkool
 • 500 Gram Aardappelenn
 • 300 Gram Gehakt
 • 1 Prei
 • 1 Teentje Knoflook
 • 200 Milliliter Kookroom
 • 125 Gram Geraspte kaas
 • Olie
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Snij de bloemkool in roosjes en kook in 6 tot 8 minuten beetgaar. Laat de bloemkoolroosjes uitlekken en afkoelen. Kook ook de aardappelen beetgaar. Voor de aardappelen kun je voor het gemak ook kiezen voor voorgekookte krieltjes of aardappelenchijfjes. Als je gewone aardappelen neemt kook ze dan beetgaar en snij ze vervolgens als ze afgekoeld zijn in plakken.

 2. De aardappelen en bloemkool zijn dan gereed voor de ovenschotel. Verhit nu de olie in een pan en bak de prei tot deze zacht is. De prei kun je het beste eerst halveren om het goed schoon te kunnen maken en vervolgens snij je het in halve ringen. Als de prei zacht is voeg je het gehakt en knoflook toe en rul je het gehakt. Blijf het gehakt roeren tot het z’n vocht heeft opgenomen.

 3. Je kunt nu het gehaktmengsel op smaak brengen met wat peper en zout en de helft van de kookroom erbij doen. Laat het op een zacht vuurtje een paarminuten pruttelen. Als je de pan vervolgens van het vuur haalt voeg je een handje van de geraspte kaas toe. Zo krijg het mengsel een heerlijke smaak.

 4. Nu kun je de ovenschotel opbouwen. Bedek de bodem van de ovenschotel met de helft van de aardappelenchijfjes en bloemkoolroosjes. Doe er nu het gehaktmengsel er overheen en verspreid dit over de gehele ovenschaal. De resterende aardappelenchijfjes en bloemkoolroosjes doe je er bovenop. Nu kun je de resterende kookroom over de aardappelenchijfjes en bloemkoolroosjes gieten. De geraspte kaas strooi je er als laatste overheen.

 5. Zet dit in een voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel gaar in 30 minuten. Deze bloemkoolschotel is goed van te voren te bereiden en daardoor handig voor een drukke dag of als je extra eters krijgt.

Deel ons op social media