Stamppot Bloemkool

Stamppot Bloemkool

Bloemkool is, zoals je waarschijnlijk al wel weet, een groente die je op veel verschillende manieren kan klaarmaken, en daarbij de vitaminen en mineralen kan behouden.

Op welke manier je dan ook de bloemkool klaarmaakt, het is nagenoeg altijd een erg gezonde maaltijd.

Wat veel mensen niet weten, bloemkool is ook uitermate geschikt voor de winterse hoofdmaaltijd in Nederland, een stamppot bloemkool.

Recept stamppot bloemkool

Stamppot bloemkool is een lekkere variatie op de vele andere stamppotten die de Nederlandse keuken rijk is, zoals hutspot, stimpstamp, boerenkool en zuurkool.

Overigens, we denken natuurlijk vaak dat stamppotten typisch winters eten zijn, maar een stamppot bloemkool kan je ook uitstekend klaarmaken in de wat warmere jaargetijden.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword bloemkool, stamppot
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 105 kcal

Ingredi├źnten

  • 1 Bloemkool
  • 1 Kilo Aardappelen
  • 25 Gram Boter
  • Snufje Nootmuskaat
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • Zout naar smaak

Bereiding

  1. De bloemkool schoonmaken, en in roosjes snijden. Omdat de bloemkool gestampt wordt, mogen de roosjes rustig wat groter zijn. De bloemkool beetgaar koken.

  2. Aardappels schillen, wassen, in schoon water met wat zout op het vuur zetten, en gaar koken,

  3. Aardappels afgieten, bloemkool afgieten, waarbij je het kookvocht van de bloemkool moet bewaren.

  4. Bloemkool bij de gekookte aardappels doen, en met een stamper door elkaar stampen. Met wat Italiaanse kruiden, nootmuskaat, de boter en eventueel wat kookvocht op smaak brengen.

Opmerkingen – Tips

Omdat een echte Hollandse stamppot natuurlijk veel lekkerder smaakt met een goed stuk vlees, en vooral een smaakvolle jus, hoort bij de stamppot bloemkool natuurlijk een goed stuk vlees.

Erg lekker zijn de aloude gehaktbal, maar vooral ook draadjesvlees, dat garant staat voor een goede jus. Denk er wel aan, dat de bereidingstijd van draadjesvlees, natuurlijk veel langer is dan de bereidingstijd voor de stamppot bloemkool.

Heb je dus haast, kan je beter een lekkere gehaktbal bij de maaltijd servere. Erg lekker trouwens als bijgerecht, maar dat is ook van toepassing bij andere stamppotten, zijn augurken of zilveruitjes uit het zuur.

Deel ons op social media