Verse bloemkool is natuurlijk een lekkere en licht verteerbare koolsoort, met heel veel mogelijkheden voor variatie.
De bloemkool zoals we deze kennen, is niet alleen beschikbaar in een witte variant, maar ook in een groene en paarse variant, en een wat gelere variant dan de witte, die veelal vanuit het buitenland wordt geïmporteerd als in Nederland het bloemkoolseizoen, dat overigen loopt van juni tot oktober, voorbij is.
Verse bloemkool herkennen
Verse bloemkool kan je heel makkelijk herkennen.
De bloemkop, en dat geldt voor alle kleurvariaties, is ongeschonden, zonder bruine, donkere of geel verkleurde plekken.
De bloemkool oogt fris, de bladeren zijn groen, en als je de bladstelen met je vinger aanraakt, zijn ze licht stug, en geven bij het wrijven een zacht piepend geluid.
Koop dus geen bloemkool met plekken, of die er verlept uitzien.
Buiten het Nederlandse bloemkoolseizoen, komt vooral de witte bloemkool vaak uit landen als Frankrijk of Italië.
Deze soort is natuurlijk ook goed, hoewel de meeste mensen graag Nederlandse Bloemkool gebruiken.
Verse bloemkool die uit het buitenland komt, heeft natuurlijk ook een langere reistijd voordat deze in de winkels ligt, terwijl verse bloemkool uit Nederland, nagenoeg vers van de kweker in de winkel komt.
Buitenlandse bloemkool uit landen als Frankrijk of Italië, heeft volgens veel consumenten vaak het nadeel dat deze bij het koken een erg sterkde bloemkoollucht afgeven.
Dat kan je voorkomen door een beetje gemberpoeder bij de bloemkool te doen, als je deze gaat koken.
Houdbaarheid
Verse bloemkool kan je rustig enkele dagen tot één week bewaren.
Wil je de bloemkool langer bewaren, snij dan de roosjes van de bloemkool, en wikkel deze in aluminiumfolie.
Het beste bewaar je de verse bloemkool in de groentelade in de koelkast, of op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in de kelder.
Overigens kan je verse bloemkool ook goed invriezen, rauw of kort gekookt, of inwekken.
Neem daar echter geen oudere bloemkool voor.