Bloemkool koken in de magnetron

Bloemkool koken in de magnetron

Bloemkool koken in de magnetron, deze groente is misschien wel een van de meest veelzijdige groenten die in elke keuken te vinden is. Of je het nu roostert, bakt, stoomt of kookt, bloemkool heeft de wonderlijke eigenschap zich aan te passen aan een reeks van smaken en bereidingswijzen. Maar één methode die vaak over het hoofd wordt gezien, is het koken van bloemkool in de magnetron. Dit is niet alleen een tijdbesparende techniek, maar ook een methode die de inherente zoetheid en zachte textuur van bloemkool naar voren brengt.

In onze snelle wereld zoeken we constant naar manieren om voedzame maaltijden te creëren zonder daarvoor uren in de keuken te hoeven staan. De magnetron is een uitvinding die perfect bij deze levensstijl past. Het is een apparaat dat vaak wordt gebruikt voor het opwarmen van restjes of kant-en-klaarmaaltijden, maar het kan zoveel meer. Met een beetje kennis en de juiste technieken kan de magnetron gebruikt worden om verse ingrediënten zoals bloemkool te transformeren in een culinair hoogstandje.

De kunst van bloemkool koken in de magnetron begint met een simpele voorbereiding en het gebruik van slechts een paar keukenhulpmiddelen. Een magnetronbestendige schaal, wat water, en eventueel een beetje zout zijn de basiselementen die je nodig hebt om te beginnen. Het mooie van deze kooktechniek is dat het de natuurlijke smaken van de bloemkool versterkt zonder dat er veel vet of calorieën worden toegevoegd, waardoor het een gezonde optie is voor iedereen die zijn voedingsgewoonten wil verbeteren.

Bloemkool koken in de magnetron

Bloemkool koken in de magnetron is een fluitje van een cent en het resultaat is verrassend lekker. Deze kookmethode is ideaal voor drukke dagen of wanneer je gewoon geen zin hebt om lang in de keuken te staan. In een mum van tijd tover je een gezonde bloemkool op tafel die zowel als bijgerecht of als basis voor andere gerechten kan dienen. Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediënten en een magnetron nodig.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Bloemkool koken in de magnetron
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 25 kcal

Ingrediënten

 • 1 middelgrote bloemkool
 • 4 eetlepels water
 • Zout naar smaak (optioneel)
 • Peper naar smaak (optioneel)

Bereiding

 1. Begin met het schoonmaken van de bloemkool. Verwijder de bladeren en de kern en snijd de kool in roosjes. Probeer de roosjes ongeveer even groot te maken zodat ze gelijktijdig gaar worden.
 2. Leg de bloemkoolroosjes in een grote, magnetronbestendige schaal. Verspreid de roosjes gelijkmatig zodat ze niet te dicht op elkaar liggen, wat zorgt voor een gelijkmatige garing.
 3. Voeg het water toe aan de schaal. Dit beetje vocht is nodig om stoom te creëren die de bloemkool gaar zal stomen.
 4. Dek de schaal af met een magnetronbestendig deksel of magnetronfolie. Zorg ervoor dat er een kleine opening is om stoom te laten ontsnappen.
 5. Zet de magnetron op vol vermogen en stel de tijd in op 7 tot 10 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van je magnetron en hoe groot je de roosjes hebt gesneden. Na ongeveer de helft van de tijd, haal je de schaal voorzichtig uit de magnetron (pas op voor hete stoom) en roer je de roosjes om.
 6. Na de totale kooktijd, test je de gaarheid van de bloemkool door met een vork in een van de roosjes te prikken. Als de vork er gemakkelijk ingaat, is de bloemkool gaar. Zo niet, zet het dan nog 1 tot 2 minuten in de magnetron.
 7. Giet eventueel overgebleven water af en breng de bloemkool op smaak met zout en peper. Serveer warm als bijgerecht of gebruik het als basis voor een ander recept.

Variaties

Kruiden en smaakmakers

 • Overweeg om na het koken kruiden zoals peper, kerriepoeder of knoflookpoeder toe te voegen voor extra smaak.
 • Een handje geraspte kaas over de bloemkool kan voor een heerlijke gratin zorgen.
 • Combineer bloemkool met bijvoorbeeld broccoli voor een kleurrijke en gezonde mix.
Deel ons op social media